Franskbröd

Finns det någonting godare till frukost än helt nybakade frallor? Detta recept tar lite tid, men franskbrödbullarna blir härligt frasiga!

Du behöver

Fördeg

  • 1 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 10 gram jäst
  • 1 krm salt

Deg

  • 4 dl vatten
  • 40 gram jäst
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 13 dl vetemjöl, helst special
  • 3 tsk salt

Gör så här:

25-30 bullar

Blanda ingredienserna till fördegen och ställ dem att jäsa i rumstemperatur över natten.

Lös sedan jästen och fördegen i vattnet, blanda ner alla övriga ingredienser och knåda med degblandare eller matberedare i 10 minuter.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare 10 minuter.

Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela i 25-30 bitar och rulla till bullar. Platta ut dem lite och sätt på baklåtspapper eller smord plåt.

Pensla eventuellt med vatten och dekorera med sesamfrön eller vallmofrön.

Sätt nu ugnen på lägsta temperatur, cirka 40-50 grader. Sätt in en skål med vatten i botten och låt bullarna jäsa i ugnen till dubbel storlek.

Ta ut bullarna och värm ugnen till 250 grader.

Sätt in bullarna och spruta samtidigt in vatten i ugnen med en blomspruta. Efter tre minuter sänks temperaturen till 200 grader. Baka bullarna i 22-25 minuter.

Låt svalna på galler och spruta gärna lite vatten på bullarna när de kommer ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av André
5 september 2019

Varför socker?!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Majvor
19 juni 2015

Fördegen blev otroligt stabbig, värre än trolldeg. Jag hade i en extra dl vatten så blev den hanterlig. Och notera att det är "alla ingredienser UTOM SALT som ska i vid första knådningen. För övrigt blev de jättegoda och vackra!

Kommentar av bröd
24 juni 2011

Skålen med vatten, som man sätter in under jäsningen... ska den vara kvar under gräddningen också?

Kommentar av Mia
22 mars 2011

Ska verkligen bullarna gräddas så länge? Det bruakr ju vara 10-15 minuter när det gäller "brödbullar".

Redaktionens kommentar
Bullarna blir genombakta tidigare, men om du vill ha en knaprig yta, typisk för franskbröd behöver de längre tid i ugnen.
Kommentar av Andreas
6 oktober 2008

Mycket goda, bytte ut vetemjölet mot vetemjöl special med fullkorn. Kan tänka mig att de är ännu godare med vanligt vitt mjöl. :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

pannkakor.se

Bakelser

Egna mazariner

Mazariner i plast smakar förpackning. Baka mazariner själv och njut av skillnaden!

bakakaka.se


Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

Vi erkänner gärna att vi älskar choklad! I allt från stabila kladdkakor till muffins. Få efterrätter är lika självklara till en god middag som de med choklad. Tackar du nej till hemgjord chokladglass, banankaka eller den härliga franska chokladkakan? Chokladälskaren som redan bakat mandelbrownies gör klokt i att prova ett nytt recept på chokladkaka med rött vin. Kan det bli godare?

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...