Brytbröd med bovete

Ett riktigt fibertillskott på morgonkvisten? Prova bovetebullar!

Du behöver

  • 10 dl vatten
  • 5 dl krossat bovete
  • 50 gram jäst
  • 2 msk honung
  • 1 dl kruskakli
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 ½ tsk salt

Gör så här:

25 bitar

Koka upp vattnet och lägg i bovetet.

Låt temperaturen sjunka till ljummet och lös i jästen. Knåda sedan i alla ingredienserna utom salt och vetemjöl i en matberedare eller degblandare.

Kör någon minut och tillsätt vetemjölet till en lös deg. Knåda 10 minuter. Tillsätt saltet och kör 5 minuter.

Låt degen jäsa ca 40 minuter.

Slå upp i en smord eller bakplåtsklädd långpanna. Pensla brödet med fil eller lite olja och strö på kli.

Skär i 25-30 rutor med en vass kniv.

Låt jäsa til dubbel storlek, 45-60 minuter.

Baka av brudet i 250 grader i cirka 25 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av LenaL
5 april 2024

Helt misslyckat! Andra jäsningen jäste inget. Platt och torrt. Omöjligt att skära. Och vilken betydelse har 1 dl kruskakli i receptet?

Kommentar av Caramel
25 april 2011

kan man byta ut kruskakli mot havrekli för att få glutenfritt? Ja så klart byta ut vetemjölet också mot glutenfritt också

Kommentar av Linnéa
4 april 2011

Blev inte alls som på bilden..

Men det var riktigt gott :)


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Julkakor i långpanna

Julkakor till alla

Dela julsmakerna med fler - baka julig äppelkaka i långpanna!

julkakor.se

Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

pastarecept.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...